ISDE-subsidie voor Ondernemers: voordelen, voorwaarden en aanvraagproces

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een van de financiële stimuleringsregelingen van de Nederlandse overheid. Je kunt bijvoorbeeld ISDE-subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler aanvragen. Wij leggen uit waarom je dat zou doen en hoe ISDE aanvragen werkt.

Meer informatie
Verdiepende informatie

Kennisbank

Regelmatig zijn installaties die minder CO2 gebruiken duurder in aanschaf dan de traditionele installaties. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp ten opzichte van een ouderwetse HR-ketel. In gebruik zijn deze installaties zuiniger en dus goedkoper, maar de terugverdientijd is soms nog te lang. De overheid wil duurzame investeringen stimuleren en biedt een investeringssubsidie om daarmee de terugverdientijd te verbeteren.

Voor welke investeringen?

Voor ondernemers is de ISDE-subsidie voor warmtepompen en zonneboilers beschikbaar:

  • Zonneboilers: zonneboilers maken gebruik van zonne-energie om warmte te genereren, wat kan bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van energiekosten en CO₂ -uitstoot.
  • (Hybride) warmtepompen: warmtepompen gebruiken omgevingsenergie (lucht, water of bodem) om gebouwen te verwarmen of koelen. Dit is een energie-efficiënte manier om te voldoen aan verwarmings- en koelbehoeften.

Voordelen van de ISDE-subsidie

Het aanvragen van ISDE-subsidie biedt je diverse voordelen:

  • Kostenbesparing: Door gebruik te maken van de ISDE-subsidie kun je als ondernemer de initiële investering verlagen, waardoor deze zichzelf sneller terugverdient.
  • Duurzaamheid: Het gebruik van duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen helpt om CO₂ -uitstoot te verminderen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.
  • Imago: Wanneer je investeert in duurzaamheid, verbetert je imago en word je aantrekkelijker voor klanten, banken, partners en investeerders die waarde hechten aan milieuvriendelijke bedrijven.

Voorwaarden en ISDE-subsidie aanvragen

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van het type investering, maar over het algemeen gelden de volgende criteria:

  • Aanvragen: ISDE-subsidie moet vooraf worden aangevraagd, na ontvangst van de beschikking mag je pas akkoord geven op een offerte.
  • Eigendom: De aanvrager moet eigenaar zijn van de onroerende zaak waarin de investering wordt gedaan.
  • Installatie: Je moet de installatie binnen 24 maanden na toekenning van de ISDE-subsidie in gebruik nemen en de installatie moet worden uitgevoerd door een erkend installateur.
  • Technische specificaties: De apparatuur moet voldoen aan specifieke technische eisen die zijn vastgelegd door de overheid.

Het aanvragen van de ISDE-subsidie verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ondernemers kunnen hun aanvraag online indienen via het RVO-portaal, hiervoor is eHerkenning nodig. Hierbij moet je gedetailleerde informatie verstrekken over de geplande investering, inclusief offertes en technische specificaties van de te installeren apparatuur. Dit kan lastig zijn, maar jouw leverancier heeft deze informatie wel beschikbaar. Misschien wil de leverancier zelfs wel de ISDE-aanvraag voor je indienen?

Conclusie

Wanneer je installaties moet vervangen en je overweegt de duurzame keuze te maken, is de ISDE-subsidie een mooie bijdrage die de investering rendabeler maakt. Let goed op de voorwaarden, anders loop je de ISDE-subsidie mis!

Heb je hulp nodig om de ISDE-subsidie aan te vragen? Neem dan contact met ons op!

Aan de slag

Vol energie aan de slag met verduurzaming?

Ontdek met ons gratis energiegesprek binnen 45 minuten waar jij kunt verduurzamen en hoe je dit aanpakt.

Zonnedak
  • Weten waar je moet beginnen
  • Helderheid over welke stappen je kan nemen
  • Inzicht in waarom onze aanpak voor je werkt
Ja, ik wil een gratis energiegesprek
Ruim 450 organisaties gingen je voor

  • Van ambitie naar uitvoering
  • Onafhankelijk
  • Begeleiding bij iedere stap