Prinsjesdag 2024: subsidies verduurzaming gebouwen in 2025

Het Regeerprogramma is verschenen en de miljoenennota is deze week overhandigd aan de Tweede Kamer. Hier lees je wat de belangrijkste wijzigingen zijn en wat hetzelfde blijft, wanneer je in 2025 aan de slag wil gaan met het verduurzamen van je gebouw.

Meer informatie
Financiering
Prinsjesdag 2024: subsidies verduurzaming gebouwen in 2025
Verdiepende informatie

Kennisbank

Netcongestie

In het Regeerprogramma neemt het thema netcongestie een prominente plaats in. Om de netcongestie zo snel mogelijk op te lossen gaat het kabinet door met het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Het actieprogramma dat in 2022 is gestart, heeft als doel om de ingrepen die nodig zijn om het elektriciteitsnet uit te breiden te versnellen en aanbod, gebruik en netcapaciteit zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten.

In het programma zijn omvangrijke investeringen opgenomen die de netbeheerders gaan doen in de uitbreiding en verzwaring van de elektriciteitsnetwerken. Vanaf 2025 investeren de netbeheerders minimaal 8 miljard euro per jaar in netverzwaring. Deze uitgaven maken geen deel uit van de Rijksbegroting; de kosten worden via de nettarieven in rekening gebracht bij de gebruikers van elektriciteit.

Albert Hulshoff: ‘Dit betekent dat volgend jaar opnieuw de tarieven voor afname van elektriciteit zullen stijgen. Wanneer je zelf elektriciteit opwekt en het direct binnen je eigen onderneming gebruikt, heb je hier geen last van. Dit verbetert dus de businesscase van zonnepanelen.’

Energiehubs

Daarnaast gaat het kabinet stimuleren om de nog beschikbare netcapaciteit zo efficiënt mogelijk te gebruiken, door het bevorderen van decentrale oplossingen, zoals lokale opslag en de ontwikkeling van energiehubs. Naar verwachting start hiervoor in het vierde kwartaal van 2024 het Stimuleringsprogramma energiehubs.

Ook gaat het kabinet ondernemers stimuleren om windenergie om te zetten in waterstof. Hiervoor heeft het kabinet 354 miljoen euro gereserveerd. Door elektriciteit uit wind lokaal om te zetten in waterstof, zal het net minder worden belast.

SDE++

De SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) zal ook in 2025 bestaan. De uitgangspunten zullen in lijn zijn met de huidige SDE++.

Op termijn vervalt de regeling. Het plan is dat hiervoor in de plaats zogenaamde CfD’s, contracts for difference, komen. Dit zijn overeenkomsten tussen Rijksoverheid en ondernemers die investeren in zon- of windenergieprojecten. Met deze nieuwe contractvormen wil het kabinet risico’s en baten van zon- en windprojecten beter verdelen tussen bedrijven en overheid. Hoe deze contracten eruit gaan zien, is nog niet bekend.

Fiscale voordelen

Bedrijven kunnen ook in 2025 gebruikmaken van de fiscale maatregel Energie-investeringsaftrek (EIA). Met de EIA kunnen ondernemers belastingvoordeel krijgen op investeringen in energiebesparende of duurzame energietechnieken die op de energielijst staan. Via de EIA-regeling kunnen ondernemers 40 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Het budget dat in 2025 beschikbaar is voor EIA-maatregelen is nagenoeg gelijk aan 2024. De regeling zal in ieder geval doorlopen tot 2029.

Ook in 2025 kunnen eigenaren die hun gebouw willen verduurzamen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, de ISDE. Bijvoorbeeld voor isolatie of het plaatsen van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of kleinschalige windturbine. Komend jaar is hiervoor 578 miljoen euro beschikbaar.

Het subsidiebedrag voor warmtepompen wordt vanaf 1 januari 2025 met minimaal 10% verlaagd. De verlaging zal het grootst zijn voor warmtepompen met een laag rendement.

Het vorige kabinet had de verplichting aangekondigd dat vanaf 1 januari 2026 een kapotte HR-ketel vervangen moest worden door een (hybride) warmtepomp. Het huidige kabinet heeft deze verplichting laten vervallen.

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) loopt af op 31 oktober 2024. Het kabinet heeft voor het komend jaar geen budget gereserveerd voor deze regeling.

Sportverenigingen kunnen in 2025 nog wel subsidie aanvragen voor het verduurzamen van sportaccommodaties. Hiervoor is 74 miljoen euro beschikbaar. Voor meer informatie over subsidie voor sportaccommodaties: kijk op rvo.nl.

Wil je meer informatie over deze maatregelen, neem dan contact met ons op.

Aan de slag

Vol energie aan de slag met verduurzaming?

Ontdek met ons gratis energiegesprek binnen 45 minuten waar jij kunt verduurzamen en hoe je dit aanpakt.

Zonnedak
  • Weten waar je moet beginnen
  • Helderheid over welke stappen je kan nemen
  • Inzicht in waarom onze aanpak voor je werkt
Ja, ik wil een gratis energiegesprek
Ruim 450 organisaties gingen je voor

  • Van ambitie naar uitvoering
  • Onafhankelijk
  • Begeleiding bij iedere stap