De EIA is geen subsidie, maar een belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Je kunt de EIA inzetten bij zonnepanelen, warmtepompen of isolatiemateriaal bijvoorbeeld. Hiermee verbetert de terugverdientijd van duurzame investeringen.
Energie-investeringsaftrek (EIA): hoe kun je als ondernemer deze regeling benutten?
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is geen subsidie, maar een fiscaal voordeel dat ondernemers stimuleert om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. In dit artikel bespreken we de voordelen van de EIA, criteria voor deelname en hoe je als ondernemer deze regeling kunt benutten.
Meer informatieKennisbank
Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?
Wanneer je EIA krijgt toegekend, mag je een deel van je duurzame investering aftrekken van je fiscale winst. Je betaalt dan dus minder vennootschapsbelasting.
Voordelen van de EIA
- Financiële besparingen: Ondernemers kunnen 40% van de investeringskosten voor energiezuinige technieken en duurzame energie aftrekken van de fiscale winst.
- Lagere energiekosten: Door te investeren in energiezuinige technieken kun je op lange termijn je energiekosten verlagen. Dit is vooral relevant in een tijd waarin energieprijzen onvoorspelbaar en vaak hoog zijn.
- Duurzaamheid en imago: Investeren in duurzame energieoplossingen verbetert je imago als verantwoordelijke en milieubewuste onderneming. Dit kan een positief effect hebben op klanten, banken, partners, personeel en investeerders.
- Toekomstbestendigheid: Het maakt je onderneming minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en je bent beter voorbereid op toekomstige regelgeving rondom duurzaamheid.
De belangrijkste gebouw gebonden investeringen die in aanmerking komen voor de EIA:
- (Hybride) warmtepompen
Investeringen in warmtepompen, die warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) halen en omzetten in bruikbare energie, komen in aanmerking. Dit geldt zowel voor warmtepompen voor verwarming als voor industriële processen. - Zonnepanelen (PV-systemen)
Investeringen in PV-systemen voor de opwekking van zonne-energie zijn een van de meest populaire en aansprekende investeringen op de Energielijst. - Isolatiemateriaal
Investeringen in hoogwaardige isolatiematerialen voor gevels, daken, vloeren en ramen die de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren. - Transport en Logistiek
Elektrische voertuigen: Aanschaf van elektrische bedrijfsvoertuigen, inclusief laadpunten en laadinfrastructuur, valt onder de energielijst.
Efficiënte transportmiddelen: Investeringen in transportmiddelen met een hoog energie-efficiëntieniveau, zoals zuinige vrachtauto’s en hybride voertuigen. - Warmte- en Koudeopslag
Bodemenergiesystemen: Investeringen in systemen voor bodemenergie, zoals warmte-koudeopslag (WKO), waarmee warmte en koude in de bodem worden opgeslagen voor later gebruik, zijn zeer gewaardeerde investeringen.
Thermische energieopslag: Dit omvat systemen die thermische energie (warmte) opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld in de vorm van warmwateropslag of faseovergangsmateriaal (PCM).
Hoe gebruik te maken van de EIA
Om te profiteren van de EIA, moet je als ondernemer de investering tijdig melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit moet binnen drie maanden na het aangaan van de aankoopverplichting. De melding kan online via het eLoket van de RVO. Het is belangrijk om zorgvuldig de voorwaarden en vereisten te controleren om ervoor te zorgen dat de investering in aanmerking komt voor de regeling.
Praktische tips voor ondernemers
- Voorbereiding: Bekijk vooraf de Energielijst om te zien voor welke investeringen je EIA kunt aanvragen. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.
- Advies inwinnen: Overweeg om een energieadviseur of fiscalist in te schakelen om je te helpen.
Heb je hulp nodig om bij de aanvraag van EIA? Neem dan contact met ons op!
Vol energie aan de slag met verduurzaming?
Ontdek met ons gratis energiegesprek binnen 45 minuten waar jij kunt verduurzamen en hoe je dit aanpakt.