BespaarGarant als unieke verduurzamingsmethode voor bedrijven

Met BespaarGarant verduurzaam je jouw gebouw met een technische prestatiegarantie én behoud van je financieringsruimte voor kerntaken. Een unieke methode in Nederland, waar initiatiefnemer Marco Witschge je meer over vertelt.

Lees case
Sustendo
'Wij hebben een uniek fonds opgezet met het rijk.'
Uitdaging

Waar lag de uitdaging?

Stichting BespaarGarant is een initiatief van vijf betrokken brancheorganisaties die hun krachten bundelen om drempels weg te nemen bij het opstellen en financieren van verduurzamingsprojecten. Dat zijn: VNO-VNW, MKB Nederland, Techniek Nederland, Bouwend Nederland en NVDE.

Marco Witschge, algemeen directeur van BespaarGarant, vertelt hoe de stichting tot stand kwam: ‘Het idee is ontstaan vanuit het energieakkoord in 2013. Daar was ik penvoerder van de financiële paragraaf. Bedrijven gaven aan: ‘Ik wil wel verduurzamen, maar ik krijg het niet gefinancierd.’ En financiële instellingen gaven aan: ‘Ik wil wel financieren, maar ik krijg geen goede projecten.’

BespaarGarant biedt daar de oplossing voor. In 2019 bracht Marco de brancheorganisaties bij elkaar, naar aanleiding van het klimaatakkoord. Het was tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Marco Witschge

‘Wij hebben een uniek fonds opgezet met het rijk. Het maakt mogelijk dat je kunt verduurzamen, zonder dat je hoeft te investeren.’

Resultaat

Wat was het resultaat?

BespaarGarant standaardiseert het verduurzamingsproces. De brancheorganisaties formuleerden welke stappen doorlopen moeten worden om een bedrijf te verduurzamen. Dat zijn:

  • Plannen en begroten: De vertaling van actuele en complete data naar een betrouwbaar plan voor je energierenovatie met een financierbare begroting.
  • Financieren: De vertaling van het advies van je energie-adviseur en de offerte van je uitvoerende partij naar een heldere business-case van je verduurzamingsproject.
  • Contracteren: De vertaling van het model energieprestatiecontract naar jouw specifieke besparingsproject.
  • Opleveren: De vertaling van het plan naar een gekozen uitvoerende partij die jouw slimme meter installeert en test.
  • Monitoren: De vertaling van de uitgevoerde besparingsmaatregelen naar monitoring met slimme software en snelle alerts bij veranderingen.

Eén van de drempels die organisaties ervaren bij het verduurzamen, zijn bijvoorbeeld het technische risico. Maar ook de verminderde financieringsruimte speelt een rol.

Marco legt uit hoe de BespaarGarant methode dit oplost: ‘In onze methode geeft de uitvoerende partij een technische garantie op de uitvoering van het project. Dat is een prestatiecontract. Als opdrachtgever loop je daardoor geen technisch risico, dat maakt de financiering ook weer makkelijker.’

Daarover gesproken: ‘Wij hebben een uniek fonds opgezet met het rijk. Het maakt mogelijk dat je kunt verduurzamen, zonder dat je hoeft te investeren. Dankzij de BespaarGarant fondsconstructie kun je verduurzamen zonder dat het op je balans komt (off balance financiering). Daardoor houd je ruimte over voor je kerntaken’.

Een unieke methode in Nederland, die veel bedrijven verder mag helpen. Stichting BespaarGarant heeft de uitvoerende bureautaken uitbesteed aan Sustendo, het bureau dat als initiatiefnemer en ontwikkelaar samen met de hierboven genoemde brancheorganisaties aan de basis heeft gestaan van de BespaarGarant methode.


Diensten

Diensten die voorkomen in dit verhaal

BespaarGarant projecten
Profiteer van verduurzaming, zonder zelf te investeren.
Meer informatie

  • Van ambitie naar uitvoering
  • Onafhankelijk
  • Begeleiding bij iedere stap
Vragen?

Wij helpen je graag!

Call to action - Medewerker

Neem contact op. We kijken graag – vrijblijvend – wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Ook beantwoorden we graag vragen waar je ongetwijfeld mee zit.

Neem contact op Bel 085 – 487 4660