Verduurzamingsvragen in de recreatiebranche zijn net zo breed, als de branche zelf. Verduurzaming betekent over het algemeen minder gas en meer elektriciteit. Maar ook circulariteit en omgaan met voedselverspilling. Een bungalowpark loopt daarbij tegen andere uitdagingen aan dan een camping. Een sauna heeft een heel ander verbruik dan een restaurant.
8 verduurzamingsontwikkelingen in de recreatiebranche
Hoe verduurzaam je als sauna? Kom je als camping van het gas af? Of verbruik je als restaurant minder energie? Onze adviseur André Licht is gespecialiseerd in de recreatiebranche. Hij deelt de 8 verduurzamingsontwikkelingen in deze sector.
Meer informatieKennisbank
Maar elk recreatief bedrijf wil wel verduurzamen: energiekosten besparen, netcongestieproblemen voorkomen of je bedrijf laten groeien als je geen extra stroom kan afnemen van het elektriciteitsnet. Hoe je dat doet? Onze adviseur André Licht legt dat uit met 8 actuele verduurzamingsontwikkelingen.
Verduurzamingsontwikkelingen in de recreatiebranche
1. Monitoren en sturen op energiegebruik
‘Inzicht in het energiegebruik van je onderneming kan je inzichten opleveren. Het start met het monitoren van je energieverbruik, waardoor je beter je energiegebruik kunt sturen en voorkomen dat er afname pieken ontstaan die extra kosten tot gevolg hebben.’
2. Creëer bewustzijn bij gasten
‘Laat gasten op camper- of kampeerplekken betalen per afgenomen kWh. Als je deze keus maakt, is het belangrijk om dit goed te communiceren naar je gasten. Doe dit bij het boeken, inchecken en bij vertrek op de factuur. Leg ook uit waarom je deze keus gemaakt hebt. Als resultaat zul je zien dat gasten bewuster met het stroomverbruik om zullen gaan en eerder een trui aantrekken, voordat ze de elektrische kachel aanzetten.
3. Zonnepanelen
‘Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Ze sluiten vaak goed aan bij het afnameprofiel in de recreatiebranche. Denk bijvoorbeeld aan campings. Die zijn vaak druk in het zomerseizoen. Dan zijn er veel zonuren, en daar passen zonnepanelen goed bij.’
4. Zonnecollectoren
‘Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warm water. Ze leveren dus warmte, geen stroom. Daar kun je op een plek waar veel (warm) water verbruikt wordt energie mee opwekken. Een geschikt product voor bijvoorbeeld sauna’s of zwembaden.
5. Warmtepompen
‘Warmtepompen gebruiken elektrische energie om met warmte uit de buitenlucht of de grond warm water te produceren. Ze zijn daardoor geschikt voor tal van toepassingen. Bijvoorbeeld voor een zwembad of het receptiegebouw/horeca op een bungalowpark.’
6. Airco’s
‘Airco’s onttrekken warmte uit een ruimte en voeren dit af naar buiten. Je kunt ze daardoor inzetten om een gebouw te koelen. Maar dit proces kan ook worden omgekeerd. Net als warmtepompen gebruiken ze minder energie, omdat ze gebruik maken van de warmte uit de buitenlucht. Op die manier kunnen airco’s een ruimte juist verwarmen. Handig voor chalets of bungalows bijvoorbeeld. Door slimme regelaars is het mogelijk om de airco’s niet de gehele dag aan te laten staan, maar alleen als de gasten aanwezig zijn. Dit spaart veel energie.
7. Isolatie
‘Isolatie is er in allerlei vormen. Zet het bijvoorbeeld in met witte dakbedekking op het dak van een hotel. De witte kleur reflecteert de zon en laat minder warmte door. Maar er is nog een voordeel. Als je het combineert met zonnepanelen, hebben deze een hogere opbrengst. Ook dankzij de reflectie van de zon.’
8. Accu’s
‘Accu’s of batterijen zijn een oplossing bieden voor bedrijven die extra capaciteit nodig hebben om pieken van het net te halen, maar deze capaciteit niet krijgen van de netbeheerder. Ook bieden accu’s een alternatief voor het aanpassen van je campingnet.’ Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde warmte accu’s waarbij warmte wordt gebufferd i.p.v. stroom. Hiermee kan overtollige zonnestroom, opgeslagen worden in de vorm van warmwater.
Conclusie
Verduurzaming is interessant voor de hele recreatiesector. Het start met monitoring. Hoe ziet je energieverbruik eruit? Als dat bijvoorbeeld een grote gasafname is, is het raadzaam om te kijken wanneer je dat verbruikt. ’s Nachts bijvoorbeeld? Dan leveren zonnepanelen weinig op, maar heb je eerder een accu of warmtebatterij nodig.
Wij brengen in kaart wat jouw situatie is en adviseren welke producten daarbij horen. Wil je actief aan de slag met verduurzaming? Zet de eerste stap en neem contact met ons op!
Vol energie aan de slag met verduurzaming?
Ontdek met ons gratis energiegesprek binnen 45 minuten waar jij kunt verduurzamen en hoe je dit aanpakt.