Monitoring gaat verder dan inzicht hebben in je jaarlijkse energieverbruik en de gegevens die op de eindafrekening staan van je energieleverancier. Monitoring is data verzamelen en analyseren. Je kunt het vergelijken met een black box. Daar gaat wat in en komt wat uit. Maar wat gebeurt er binnenin? Dat weet je niet. Zo is het ook binnen je organisatie. Er wordt energie verbruikt en opgewekt. Maar hoe die processen precies lopen? Dat is vaak een groot raadsel.
Monitoren van je energieverbruik: 5 veelgestelde vragen
Meten is weten. Dat klinkt cliché, maar is waar. Het monitoren van je energieverbruik is de basis van verduurzaming. Daar begint de besparing. We leggen uit hoe dat zit en wat het je oplevert.
Meer informatieKennisbank
Wat houdt het monitoren van je energieverbruik in?
Het monitoren van je energieverbruik geeft inzicht welke energie, waar heengaat, op welk moment.
Waarom is monitoren van je energieverbruik zinvol?
Weten wat je verbruikt, is voor elk bedrijf zinvol. Sterker nog: ook voor elk huishouden. Als je wilt verduurzamen, begint dat met meten. Als je je verbruik kunt meten, kun je het verklaren. En als je het kunt verklaren, kun je actie ondernemen.
Dat is zeker in deze tijd met netcongestie en hoge energiekosten relevant. Wil je daar goed mee om kunnen gaan, dan begint dat met monitoren. Wanneer heb ik stroom nodig? Kan ik het goedkoop kopen of opwekken? Is het wellicht slim om het op te slaan?
Maar ook wanneer je overweegt te investeren in nieuwe machines, andere verwarming of ventilatie levert inzicht je voordelen op. Wanneer je je echte verbruik weet, kan blijken dat een kleinere installatie ook voldoet. Dat bespaart veel geld bij de investering!
Hoe monitor je je energieverbruik?
1. Gegevens verzamelen
De meeste energieaansluitingen hebben een meter die data verzamelt. Bij grootverbruikaansluitingen is dit het meetbedrijf. Bij kleinverbruikaansluitingen worden de gegevens verzameld via de slimme meter. Een slimme meter neemt stroom per kwartier op. Bij gas gebeurt dat ieder uur.
2. Leesbaar presenteren
Meetbedrijven hebben vaak zelf al goede portals, waarin je je energieverbruik kunt terugzien. Verder zijn er diverse tools beschikbaar om je energiegebruik te bekijken en analyseren. Wij werken zelf voor onze klanten met de tool van MeterInsight. Met heldere grafieken kunnen ook mensen die geen energie-expert zijn de juiste conclusies trekken.
3. Analyseren
Zie je rare pieken of patronen in het verbruik? Je kunt bekijken hoe dit ontstaat, bijvoorbeeld door het verband te zoeken met het weer, het aantal bezoekers of het opstarten van het productieproces etc. Soms is het zinvol om een slag dieper te onderzoeken. Op subgroepen of zelfs installaties. Daarvoor heb je tussenmeters nodig. Daarmee kun je het verbruik per groep of apparaat bekijken.
Wat levert het monitoren van je energieverbruik op?
Door te monitoren, weet je wat je aan het doen bent. Je realiseert alleen al 10-15% besparing, door het inzicht wat je opdoet. Plotseling realiseer je dat een apparaat aan blijft staan, terwijl dat niet nodig is. Dat je beter stroom kunt gebruiken op een ander moment, omdat je een dynamisch contract hebt.
Een aantal voorbeelden:
- Restaurants hebben een uitgiftebalie waar producten warm worden gehouden. Deze lampen vragen veel energie, blijkt uit meetgegevens. Daar is men zich vaak niet bewust van. Ze staan in veel gevallen zelfs de hele dag aan staan, terwijl dat niet nodig is.
- We constateerden bij meerdere bedrijven dat er ineens minder elektriciteit werd opgewekt. Er bleken problemen met de omvormers van het zonnedak te zijn. Die waren door de klant nog niet opgemerkt.
- Bij een productiebedrijf constateerden we dat er dag en nacht, zelfs in de zomer, serieus gasverbruik is. Hier wordt nu vervolgonderzoek gedaan om de oorzaak te achterhalen.
- Bij een bedrijf met meerdere bouwmarkten bleek dat op Eerste Kerstdag de helft van de panden werden verwarmd. De installateur die jaarlijks onderhoud doet, is aangesproken op de instellingen van de regeling.
Wat zijn actuele ontwikkelingen op dit gebied?
De grootste huidige ontwikkeling is netcongestie. Wil je hier als ondernemer goed mee omgaan? Dat begint bij monitoring. Als je inzicht in jouw verbruiksdata hebt, bestaat de kans dat je daarin kunt schuiven. Daardoor heb je minder problemen met netcongestie.
Draait je warmtepomp bijvoorbeeld op momenten waarop stroom heel duur is? Dan kun je er beter een buffervat achter zetten. Je zet de warmtepomp vervolgens in als de stroom goedkoper is.
Een andere ontwikkeling zijn hoge energiekosten. Als je inzicht krijgt in je verbruik, kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat bepaalde apparaten veel energie kosten. Je kunt een plan maken om te besparen.
Een derde ontwikkeling is energiesturing. Vanwege netcongestie en variatie in energietarieven kan het zinvol zijn om installaties aan/uit te zetten of op andere momenten te laten draaien. We zien steeds meer ondernemers die deze stap zetten, nadat ze uit energiemonitoring leerden dat er nog veel te halen is.
Waar moet ik beginnen?
Heb je al inzicht in je energiegebruik, maar wil je even sparren? Of wil je ook meer inzicht in je energiegebruik, maar weet je niet waar je moet beginnen? Schakel onze hulp in. De eerste stap is altijd dataverzameling. Op basis daarvan kunnen we een goede businesscase formuleren. Wil je meer informatie? Neem contact met ons op!
Vol energie aan de slag met verduurzaming?
Ontdek met ons gratis energiegesprek binnen 45 minuten waar jij kunt verduurzamen en hoe je dit aanpakt.